Surová kávová zrna jsou tvrdou peckou plodu kávovníku. Při přepravě a skladování musí být v suchu a nesmí namrznout.
Pražením se zcela mění chemická podstata zrnka a od pecky se odděluje její slabá slupka. Upražená káva ztrácí hmotnost, získává na objemu a snižuje se obsah vody v zrnku.
Doba pražení je pak závislá na stupni pražení kávy (jak světlá nebo tmavá má být) a na teplotě pražení. Dobu pražení často ovlivňuje také venkovní teplota a vlhkost vzduchu....a málem jsme zapomněli, že záleží i na velikosti kávového zrna a na druhu kávy! Jinou dobu se praží menší zrnka Robusty a jinak velká zrna Arabiky - třeba z Kuby.
Žádný strach, do sáčků dáváme jen zrnka upražená, zelená zrnka sypeme jen do pražičky - fotografie je jen pro představu srovnání surové a upražené kávy :-)